Cumhurbaşkanı Erdoğan: İstanbul’daki kamu yatırımları 812 milyar lirayı aştı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “İstanbul’a son 21 yılda yaptığımız toplam kamu yatırımları cari rakamlarla 812 milyar lirayı geçiyor. Bizden önce 10 yıldır ihmal edilen İstanbul, altın yıllarını da yaşadı. “Birkaç yıldır mahalli hizmetler açısından bir fetret dönemine girdiğine üzülerek şahit oluyoruz. Önümüzdeki 9 ayda el birliği ile İstanbul’u içine sürüklendiği bu fetret döneminden hep birlikte inşallah çıkaracağız” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün İstanbul’daki Vaniköy Camii’nin restorasyon sonrası açılış programına katıldı. Erdoğan şunları söyledi:
“BU YANGIN SONRA BİLİNÇLİ ORTAMLAR HIZLI BİR ŞEKİLDE AÇIKLAMAYA BAŞLADI. BU YER YOK OLACAK VE RANTA AÇILACAK SÖYLEDİLER”
“Tarihi Vaniköy Camii, Üsküdar’ımızın simge mekanlarından biriydi. Boğaz’ın incileri arasında yer alan 358 yıllık Vaniköy Camii, 2,5 yıl önce çıkan yangında maalesef ağır hasar gördü.
Bir Üsküdarlı ve sevdalı olarak bizim de yüreğimizi yakan bu yangından sonra hızla bazı çevreler suistimal etmeye başladı. Buranın tamamen yıkılıp kiraya açılacağını söylediler. Akla, vicdana, ahlaka uymayan bir sürü fitne saçarlar. Her zaman olduğu gibi yine palavralarla, çarpıtmalarla, iftiralarla İstanbullu kardeşlerimizin aklını karıştırmaya çalıştılar. Hiçbirini dinlemedik. Çet yadigarı olan bu nadide eseri şehre vefa misyonuyla yeniden yaşatmak için hızla harekete geçtik. İstanbul Vakıflar 2. Bölge Müdürlüğümüz, Mehmet Vani Vakfı ve Kalyon Vakfı arasında restorasyon protokolü imzalandı. Kalyon Vakfı, kapsamlı bir hazırlık sürecinin ardından camimizin aslına uygun olarak tekrar şehrimize kazandırılması için hemen kolları sıvadı.
İnanıyorum ki camimiz, kütüphanesiyle birlikte çok yakında İstanbul’umuzun yeni uğrak noktalarından biri haline gelecek. Restorasyonun ardından ibadete açtığımız Vaniköy Camii’nin ülkemize ve İstanbul’a hayırlı olmasını diliyorum.
“CAMİLERİMİZ BU TOPRAKLARIN EBEDİMİZE SAHİP OLDUĞUNU GÖSTEREN TAPU KİTAPLARIDIR”
Camilerimizin tamamı ibadethane olmanın yanı sıra bu toprakların ebediyen bize ait olduğunu gösteren tapu senetleridir. Mescitler bizim kimliklerimiz, bizi binlerce yıllık geçmişimize bağlayan manevi köprülerimizdir. Ata yadigârlarını korumayı, köklerimizi ve manevi bağlarımızı korumayı gerekli görüyoruz. Yeniden canlandırdığımız her bir kültürel mirasımızla aynı zamanda geçmişten bugüne ve geleceğe sarsılmaz bir köprü kuruyoruz. Yükselttiğimiz her eserle milletimizin varlığına güç katıyoruz.
İstanbul sevgimizi sözde bırakmıyoruz. Çalışmalarımız, yatırımlarımız ve projelerimizle İstanbul’un her metrekaresine nakşederek samimiyetimizi gösteriyoruz. Hiçbir ayrım gözetmeden tüm İstanbullulara hizmet ederek muhabbetimizin gereklerini yerine getiriyoruz. Bu kadim şehrin tarihi ve kültürel dokusuna daha fazla sahip çıkarak İstanbul’a olan minnet borcumuzu yerine getirmeye çalışıyoruz. Şimdiye kadar kaç tane ata yadigârı restore ettik? Fatih Sultan Mehmet Han’ın vasiyeti doğrultusunda Ayasofya Camii’ni 86 yıllık ayrılığın ardından yeniden Ezan-ı Muhammediyeler ile buluşturduk.
“ÖNÜMÜZDEKİ 9 AYDA BİRLİKTE ÇALIŞACAĞIZ, İNŞALLAH İSTANBUL’U İÇİNE DÜŞÜRÜLDÜĞÜ BU FETRET ÇAĞINDAN ÇIKARACAĞIZ”
2002 yılından bu yana sadece Vakıflar Genel Müdürlüğümüz aracılığıyla yaklaşık 5.500 eserimizin restorasyonunu ve restorasyonunu gerçekleştirdik. Bunlarla birlikte İstanbul’u havalimanlarından raylı sistemlere, şehir hastanelerinden okullara, yollara, köprülere ve kültür merkezlerine kadar her alanda hak ettiği yatırımlarla buluşturduk. Son 21 yılda İstanbul’a yaptığımız kamu yatırımlarının toplam tutarı cari rakamlarla 812 milyar lirayı geçiyor. Bizden önce 10 yıl ihmal edilen İstanbul, 1994 yılından itibaren yerel yönetimler açısından altın yıllarını yaşıyor. Ancak İstanbul’un birkaç yıldır yerel hizmetler açısından bir fetret dönemine girdiğine üzülerek şahit oluyoruz. Önümüzdeki 9 ayda hep birlikte çalışarak İstanbul’u bu fetret döneminden hep birlikte çıkaracağız inşallah.”