Haber

Geleceğin ziraat mühendisleri bu lisede yetişiyor, hedefleri yarım milyon ciro.

Geleceğin ziraat mühendisleri bu lisede yetişiyor, hedefleri yarım milyon ciro

Sivas’ın Suşehri ilçesinde bulunan Sezai Karakoç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Ziraat Bölümü öğrencileri Ziraat Fakültesi seviyesinde eğitim alarak hem öğreniyor, hem üretiyor, hem de kazanıyor.

SİVAS – Sivas’ın Suşehri ilçesinde Sezai Karakoç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Ziraat Bölümü öğrencileri Ziraat Fakültesi seviyesinde eğitim alarak hem öğreniyor, hem üretiyor, hem de kazanıyor.

Sezai Karakoç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Ziraat Bölümü öğrencileri okula bağlı üretim alanları ve seralarda modern tekniklerle sebze üretimi yapmaktadır. İleri sera teknolojisi ile eğitim gören öğrenciler, kendilerini geleceğin ziraat mühendisleri olarak görmektedirler.

Okula bağlı uygulama serasında, sera sulamasında topraksız sistem sayesinde eserler hastalıklardan korunmaktadır. Sera içerisinde bulunan eserlerin vitaminleri ise otomasyon sistemi ile kontrol edilmekte ve eserlerin ihtiyaçları bilgisayar üzerinden belirlenmektedir. Geçen yıl 250 bin lira gelir elde eden lise, bu rakamı 500 bin liraya çıkarmayı hedefliyor.

“İki ay önce başladığımız fidan üretimine 100 bine ulaştık”

Suşehri Sezai Karakoç Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Murat Doğruyol, iki ayda başlayan fidan üretiminde 100 bin fidan yetiştirdiklerini belirterek, “Okulumuzdaki seracılık faaliyetleri 12 aydır devam ediyor. Burada mahsullerimiz devam ediyor ve üretime başladık. 2 ay önce başladığımız fidanlarda 100 bin adet üretime ulaştık ve yaklaşık 15 bin adet sattık burada aklınıza gelebilecek her türlü fidanı ürettik burada öğrencilerimiz her türlü fidanı üretti. 5 çeşit domates, 7 çeşit biber, 2 çeşit kavun, karpuz, patlıcan, hıyar ve çilek gibi fidanların fidanlarının satışının ardından öğrencilerimizin hakları döner sermaye ile ödenmektedir. Eserlerin satışı da öğrencilerimiz tarafından üç noktada yapılmaktadır. Bu arada özellikle yaz aylarında seracılık faaliyetleri hasada denk geldiği için öğrencilerimiz iki grup halinde seracılık faaliyetlerine devam ediyorlar.”

“Gelirin 500 bine çıkmasını bekliyoruz”

Geçen yıl 250 bin liralık satış yaptıklarını ancak hedeflerinin 500 bin lira olduğunu belirten Doğruyol, “Öğrenciler modern tarım faaliyetlerini önce burada öğreniyor. Burada eğitimle elde ettiğimiz eserler satılıyor. Satılanların geliri de burada. döner sermaye aracılığıyla da öğrencilere harçlık ödenir.Öğrenci harçlık alır ve çalışır.Karşılığında ödeme yapılır.Böylece bizim okulda hem çalışır hem kazanırlar.Burada 200 liradan 500 liraya kadar para ödenir. öğrencilerin çalışma alanlarına göre değişiyor.Okulumuz geçen yıl 250 bin lira sattı.Buna buğday satışı,yonca satışı,fide satışı ve kıvırcık satışı dahildir.Özellikle bakanlığımızın desteğiyle bu yıl bu rakamların ikiye katlanmasını bekliyoruz. ve geliri 500 bine çıkaralım” dedi.

“Ekim aşamasından satış aşamasına kadar yapıyoruz”

Okul öğrencisi Zeynep Er, okulda tohumlama aşamasından satış aşamasına kadar her şeyi yaptıklarını belirtti. Buradan öğrendiğimiz bilgilerle ileride ziraat mühendisi olmayı düşünüyoruz” dedi.

“Burada üretmek beni mutlu ediyor”

Okulun öğrencilerinden Nuray Ergüzel, serada üretim yapmanın kendisini mutlu ettiğini belirterek, “Burada fidan dikiyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu