Yaşam

Kadınların iç çekişlerini toplamaya geliyorum

Ebru Bilgiç

Nar Sahne tek kişilik kadın oyunuyla tiyatroseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. İlk gösterimi 26 Ocak Cuma günü Kadıköy KarmaDrama sahnesinde yapılacak olan ‘Ah’ları Topluyorum’, oyunculuğuyla tanıdığımız Nilüfer Akcan Tekin’in ilk yazarlık denemesi.

AH’LAR HER ZAMAN ÇEKİLİYORUM

Oyunda oyuncu, toplumumuzun her kesiminden kadınların iç çekişlerini topluyor. “Mahalledeki Necla Teyze, terzi Münevver, kuaför, eve gelen gündelikçi, sen, ben…” Provada yakaladığımız Nilüfer Akcan Tekin’e oyunun nasıl ortaya çıktığını soruyoruz. Tekin gülümseyerek anlatıyor: “Ben her zaman sorunlu şeylere ilgi duyuyorum. Bana hakları, adalet duygusunu hatırlatan temalar çok ilgimi çekiyor. Kendimi bildim bileli bu hep böyleydi. Çocukluğumda çevremde çok fazla kadın olduğu ve onların konuştuklarına maruz kaldığım için mi bilmiyorum, kadın oyunları oynamaya kendimi daha yakın hissediyorum.” “Bu oyun, tiyatroya başladığımdan beri bende iz bırakan kadın karakterlerle kendi hayatımın izlerini birleştirdiğim bir bilmeceye dönüştü.”

Akcan Tekin’in bahsettiği karakterler aslında iyi tanıdığımız kadınlar. Muharrir bu güçlü karakterlerin ahlarını toplayıp farklı bir bakış açısıyla yeniden izleyiciye gösterdi.

Nilüfer Akcan Tekin, oyunu izlemeye gelen farklı sosyo-ekonomik-kültürel kesimlerden kadınların oyunla nasıl bir ilişki kuracağını da şöyle anlattı: “Bazen ‘Benden mi bahsediyor?’ diyorlar. Ya da bakın, geçmişte de böyleydi, şimdi nasıl? Bir de belki neden hâlâ böyle diye sorarlar.” “Decekler. Farkındalık yaratmak da üzerimize bir sorumluluk getiriyor. Geldiğimiz yerler farklı olsa da iç çekişlerimiz aynı” dedi.

‘DAHA FAZLA KADIN VAMES’İNE İHTİYAÇ VAR’

İç çekişleri toplama sorunu ilk bakışta dramatik görünse de oyunu izlediğinizde bu iç çekişlerin hepsinin mutsuz iç çekişler olmadığını görüyorsunuz. Yazar ve oyuncu bu durumu şöyle tanımlıyor: “Kendi pencerenizden hangi manzarayı görüyorsanız, bileşenleri orada topluyorsunuz. Kendi penceremden baktığımda bunlar benim görüşümün bir parçası haline gelen iç çekişlerdi. Bunlar her zaman olmuyor. hüzünlü iç çekişler, ‘Ah, keşke böyle olmasaydı’, ‘Ah, ne güzel günlerdi, ah iyi ki böyle oldu’ gibi iç çekişler de var. Aslında ben de kendi payıma düşeni düzenlemek istiyorum. iç çekiyor. Bunu yaptığınızda onlarla yüzleşip, içinden geçerek, yaptığınız şeyi neden yaptığınızı anlama şansınız oluyor. Kadın teması üzerine çok şey yapıldı. “Gerek var mı diye kendimi çok sorguladım.” başka bir kadın maçı için. Bu soru beni zaman zaman rahatsız etti ve geri çekti ama hala çocuk gelinler, kadın cinayetleri ve cinsiyet eşitliğinin konuşulduğu bu dönemde ne kadar haklı olduğumu fark ettim ve kendimi sabote etmeyi bıraktım. ‘Bundan sonra toplumun ‘Bunu bir daha izlemenize gerek yok. ‘Biraz güzel şeylerden konuşalım’ diyemem. Bunu söyleyebilir misiniz? O halde daha fazla konuşmamız ve konuştuklarımızı nasıl dönüştürebileceğimize bakmamız gerekiyor.”

İLHAM OLUN

Yazar, oyunun kadınların yanı sıra güçlü kadınlarla yan yana olmayı seçen erkeklerin de kendilerini iyi hissetmelerini sağlayacağına inanıyor. Hikayenin tüm kadınlara ilham kaynağı olmasını diliyor.

Oyun, alanında uzman kadın profesyonellerin bir araya gelmesiyle ortaya çıktı. Afişten kostüm tasarımına kadar oyun kadınların ellerine dokundu.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkılarıyla hazırlanan ‘Ah’lar Topluyorum’; 26 Ocak saat 20.00’de İstanbul Karma Drama Sahnesi’nde, 5 Şubat’ta İzmir Devlet Tiyatrosu Konak Sahnesi’nde, 9 Şubat’ta UrlaDam’da, 27 Şubat’ta Kadıköy Caddebostan Kültür Merkezi’nde, 6 Mart’ta İzmir Han Tiyatrosu’nda sahnelenecek. . Oyunun ayrıca Bursa, Çanakkale, Diyarbakır, Ankara ve Ayvalık’ta da turnelenmesi planlanıyor.

Yazıyı oyunun son sözleriyle bitirmek istiyorum: “Ah’ları alıyorum. Ah’ları alıyorum… Çeşit çeşit Ah’ları dönüştürüp kendime bir yol çiziyorum. Bu Ah’lar olmasaydı yolumu nasıl bulurdum bilmiyorum. Küçük bir çocukken, Uyandığımda hava bulutlu olsa üzülürdüm, yağmurlu olsa bile dışarı çıkıp güneşe bakardım.” Annem bana gerçekten atlamamı söylerdi. Dışarı çıkıp ayaklarımı çamura sokar ve güneşe doğru atlardım. Belki güneşe ulaşıp onu yakalayamazdım ama en azından ayaklarım yerden kesilirdi. Ah’ları toplamamız gerekiyor. Bunları anlamamız, onlardan hepimize bir yol açmamız, güneşe doğru sıçramamız lazım. Ah’ları topluyorum. gerekli.”

İzleyicilere not: Oyunu izlemeye gittiğinizde ah’ınızı yanınıza alın. Muhtemelen Nilüfer Akcan Tekin bunları sizden alıp güneşe giden yolu yapmak için kullanıyor.

Nar Sahne, 2016 yılında Nilüfer Akcan Tekin tarafından Hatay İskenderun’da kuruldu. Oyunlarının temalarını yeniden aldı. Toplumsal olaylara ilişkin farkındalık yaratmayı ilke edindi. Eşitlik, sevgi ve barış temelinde üreten bir kurum olma özelliğiyle dikkat çekti ve bölgenin çocuklarını, gençlerini ve yetişkinlerini bünyesine dahil etti. Eylül 2022’de İzmir’e taşınan Nar Sahne, UrlaDam Antakya sahnesinde prodüksiyonlarına devam ediyor ve her yıl birçok şehre turneler düzenliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu